De Zeeuwse mosselen zijn uitzonderlijk vroeg dit jaar, maar hoe bereid je ze thuis even smakelijk als op restaurant? Hier kan je beste mosseltips vinden: van de beste mosselgroenten, de perfecte gaartijd tot mosselen op de barbecue. Tip 1: laat ze altijd een halfuurtje weken in water met melk en een paar ijsblokjes.
HANGCULTUUR / BODEMCULTUUR
Er gaat niks boven Zeeuwse mosselen, dat is de Champions League, tot zover klopt de informatie. Maar hangcultuurmosselen worden evengoed gekweekt in Zeeuws water. Ze hangen aan touwen en worden niet op de bodem gekweekt, daardoor vangen ze meer zonlicht en zijn ze sneller klaar. Kenners proeven misschien wel een verschil, maar de meeste mensen zullen weinig verschil proeven.
DE KLEUR VAN DE MOSSELEN
De kleur van mosselen wordt genetisch bepaald, net zoals bij de mensen: de kleur van onze huid, haar of ogen. Qua smaak is er geen enkel verschil, als ze vers zijn en goed klaargemaakt, smaken ze allemaal even lekker.
DE MAANDEN MET EEN R?
Dat is een broodje aap verhaal dat dateert uit de tijd dat er nog geen gekoeld vervoer was. Toen at je mosselen beter in de maanden met een ‘r’, omdat het dan minder warm was. Ondertussen zijn de koeltechnieken zo goed, dat je zolang het mosselseizoen loopt, meestal van juli tot maart, naar hartenlust mosselen kan eten.
ZIEK VAN MOSSELEN GEWEEST?
Helaas kan het gebeuren dat er één slechte mossel in de pot zit, waardoor je ziek wordt. Mosselen blijven een delicaat product. Als je twee keer na elkaar ziek wordt nadat je mosselen gegeten hebt, zouden we je wel aanraden om naar de dokter te gaan. Dan zou het kunnen dat je een allergie hebt. Dan is het beter om geen mosselen meer te eten.
HET WASSEN VAN MOSSELEN VÓÓR HET KOKEN
Als je de mosselen uit de verpakking haalt, kan er een geurtje aan zitten omdat ze zo lang opgesloten hebben gezeten. Het is voldoende om de mosselen goed te spoelen met ijskoud kraantjeswater. Zout water moet je zeker niet gebruiken, want de mosselen hebben uit zichzelf al een zilte smaak. Wij verkiezen zelf om de mosselen een half uurtje te weken met water met melk en enkele ijsblokjes.
OPEN MOSSELEN NA HET KOKEN
Dat kan soms gebeuren en dat betekent zeker niet dat ze allemaal slecht zijn, Gerald. Ze hebben een hele tijd opgesloten gezeten in de gesloten verpakking, als ze dan plots terug lucht krijgen, gaan ze soms openstaan. Zet ze een halfuurtje in ijskoud water en ze zullen rustig terug sluiten.
MOSSELEN DIE BOVENDRIJVEN NA HET WASSEN
ALS mosselen bij het wassen bovendrijven, gooi je ze best weg. Ook schelpen die kapot zijn doe je best meteen weg.
WAT IS DE VOLGORDE OM MOSSELEN TE KOKEN IN EEN POT?
De groenten mogen als eerste in de pot. Ajuin, look, selder, tijm, laurier, peterseliesteeltjes en rozemarijn is volgens ons de beste combinatie van groenten bij mosselen. Wortel en prei mogen er absoluut niét in, want die groenten zijn veel te zoet voor deze bereiding. Je stooft de mosselgroenten aan in boter tot ze mooi blinken, dan de mosselen erop en een flinke geut witte wijn erbij.
DE GAARTIJD VOOR DE IDEALE MOSSELEN
Eens de mosselen in de pot gaan, zet je het deksel erop en laat je ze zo’n drie minuten garen. De onderste mosselen krijgen de warmte van het vuur, de bovenste de stoom. Daarna schud je ze op en laat je ze nog een paar minuten garen tot ze mooi openstaan en het vlees glazig en blinkend is.
HET OPSCHUDDEN VAN DE POT
Ten eerste mag je de mosselen niet te vaak opschudden, want dan schud je alle warmte eruit en zullen ze niet mooi garen. Daarnaast mag je nooit een te grote portie tegelijk maken want daardoor gaan ze niet allemaal gaar worden. Er is een reden waarom er maar 1 kilo mosselen in de klassieke mosselpot past. Thuis kan je maximaal voor 3 à 4 personen tegelijk in 1 pot klaarmaken. Probeer het eens ons recept hieronder en een kleinere portie.
ONS RECEPT VOOR MOSSELEN VOOR 2 PERSONEN
1 ajuin in fijne halve ringen
2 stengels groene selder in stukjes van 1 cm
1 blaadje laurier
1 teentjes look
2 takjes tijm
1 takje rozemarijn
3-tal peterseliesteeltjes
2 dl droge witte wijn
boter om aan te stoven
grof gemalen peper
2 kilo mosselen